Bananmuffins

Har du lyst på muffins, men samtidig et ønske om å tilføre kroppen din meningsfull næring? Eller vil du servere noe litt smartere på barnas burtsdagsfest? Prøv denne nydelige, saftige, lavgluten og næringsrike bananmuffinsen jeg lagde til Matheas 8-års dag.

Har du lyst på muffins, men samtidig et ønske om å tilføre kroppen din meningsfull næring? Eller vil du servere noe litt smartere på barnas burtsdagsfest? Prøv denne nydelige, saftige, lavgluten og næringsrike bananmuffinsen jeg lagde til Matheas 8-års dag.

Ingredienser

Bananmuffins

100 g smør

5 små øko bananer (ca 400 g uten skall

200 g rørsukker (eller kokosblomstsukker)

3 egg

1 ts vaniljesukker (evt. 1/2 ts vaniljepulver)

1 ss bakepulver

350 g finmalt øko emmer

Glasur

300 g naturell smøreost

2 ss akasiehonning

1 ts vaniljesukker (evt.1/2 ts vaniljepulver)

1 ss frosne blåbær (for fargen)

Slik gjør du

Bananmuffins

1.

Smelt og avkjøl smøret.

2.

Mos bananene (jeg moser dem i blenderen).

3.

Pisk egg og rørsukker stivt.

4.

Bland mel, vaniljesukker og bakepulver i en bolle.

5.

Pisk det avkjølte smøret inn i bananmosen i blenderen.

6.

Bland så bananmos og det tørre vekselsvis i eggedosisen. Rør så lite som mulig på laveste hastighet.

7.

Sett doble papirformer utover på en stekeplate, eller enkle papirformer ned i en muffinsform og fyll 1-2 ss deig i formene.

8.

Stek muffinsene midt i ovnen ved 200°C i 10-12 min.

9.

Avkjøl på rist.

Glasur

1.

Rør smøreost, honning og vaniljesukker sammen. Tilsett blåbær for rosa krem, eller kakaopulver for brun krem.

2.

Ha kremen over i en kremsprøyte eller sprøytepose.

3.

Pynt de avkjølte muffinsene.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Vi har alle lært at bananer er bra for fordøyelsen og at de kan motvikre forstoppelse. Både fiber og kalium fra bananene er bra for en urolig mage. I motsetning til natrium fra koksalt (NaCl), som trekker blodårene sammen og gir høyere blodtrykk, så kan kalium bidra til utvidelse av blodårene, et sunnere blodtrykk og mindre avleiring i åreveggen. En middels stor banan (120g) bidrar med omkring 12% av dagsbehovet ditt for kalium. Den samme bananen bidrar med hele 25% av dagsbehovet for B6-vitaminarbeidere til B-gjengen (B6-B9-B12) i cellefabrikkene dine.

Steroler, eller plantekolesterol, er til forveksling lik kolesterol i animalske råvarer. De kan derfor binde seg til opptaks-mekanismen for kolesterol i tarmen og blokkere denne, slik at opptaket av kolesterol. Opptaket av kolesterol dempes ikke bare fra mat du spiser, men reopptak av kolesterol leveren har produsert reduseres også. Supert for oss alle,men især for de med familiær hyperkolesterolemi.  Bananer kommer med plantesterolene sitosterol, campesterol og stigmasterol. Andre planter rik på plantesteroler er nøtter og frø, belgfrukt og fullkorn. 

Jeg bruker godt modne økologiske bananer i smoothies. Økologiske bananer modnes raskt, og når ingen vil ha de etterhvert brune bananene, så fjerner jeg skallet, deler dem opp i biter og fryser dem ned. Så bruker jeg dem som “isbiter” og sødme i både røde og grønne smoothies. Her har du oppskriften på et par varianter som jeg er helt sikker på at faller i smak hos både store og små. Eller hva med en smart iskrem laget av frossen banan?

Du har kanskje holdt deg unna godt modne bananer fordi de er søte og du trodde de ga høye blodsukkertopper? De er relativt rike på karbohydrater med sine 14-15g hver, men fiber i den samme bananen bremser opptaket av sukker og sødmen som utvikles i lett overmodne bananer er lavglykemisk fruktose og fruktooligosakkarider (FOS). Fruktooligosakkarider er stivelse de hjelpsomme bakteriene i tarmen din (især bifidobakteriene) elsker. Slik lavglykemisk sødme gjør at glykemisk index på overmodne bananer er beskjedne 54, mens kokte rødbeter har 66 og søtpotet har 56. Bruker du bananer i smoothies så vil fiber fra frukt, bær og bladgrønt bremse opptaket av sukker fra bananen ytterligere.

Ettersom den modner øker også pektin-nivået i bananen, slik at den egner seg godt som søtning i rørte bær, fordi pektin som kjent tykner syltetøyet. Prøv gjerne rørt jordbær med banan og eple.

Tips

Når du skal bake så bruk godt modne økologiske bananer – det gir best banansmak.

Bruk doble papirformer, som holder bedre på muffinsfasongen om du ikke har muffinsbrett.

Bananer holder seg fint i fryseren et par måneder. Om du vil hindre at de blir misfargede, så dypp dem i sitronvann før du fryser dem.

Trenger du et smartere kaketips til 17. mai eller en kommende barnedåp eller konfirmasjon? Familien vil elske min saftige banankake med mørk sjokolade.

Prøv også disse smaksrike vaflene som hverdagskos. De er søtet med most banan som er fulle av smarte byggeklosser kroppen din trenger.

Andre oppskrifter