Featured Image

Slik sikrer du deg nok kollagen

I tidligere tider, da våre landsmenn kokte kraft og spiste beinmarg og innmat, fikk de i seg aminosyrer vi i dag kan streve med å få nok av. Både beinkraft og gelatin bidrar med aminosyrer vi produserer mindre av med alderen og som vi har storforbruk av under fysisk aktivitet, infeksjoner, inflammasjon og stress. Både barn i vekst og idrettsutøvere trenger påfyll av aminosyrer til leddbånd og brusk, blodkar, bindevev og muskelmasse, vedlikehold av tarmslimhinnen og fortløpende hormonproduksjon. Hvordan kan du sikre deg nok?

Beinkraften er rik på aminosyrer som kan gi deg en rekke helsegevinster. Den tar bare litt tid å lage. Derfor har mange byttet ekte beinkraft ut med buljongpulver, terninger og vann. Der får du verken gelatin eller kollagen.

Du kan benytte deg av både beinkraft, gelatin og kollagen. Gelatin og kollagen er i praksis det samme – gelatin er den kokte versjonen av kollagen.

Hydrolysert kollagen er den ukokte varianten.

Når du spiser beinkraft, gelatin eller kollagen, så får du i deg – kollagen. Det brytes riktignok ned i fordøyelseskanalen, men bidrar med de aminosyrene cellene dine trenger for å bygge nok kollagen. Produksjonen vår svekkes med alderen, fra 35-40 års-alderen taper vi kollagen raskere enn vi greier å erstatte det. Da gjelder det å sikre seg påfyll av aminosyrer som kan bidra til å holde produksjonen så god som mulig. Og det handler ikke om forfengelighet.

Kollagen er ikke bare viktig for hår, hud og negler. Kollagen er det desidert viktigste strukturelle proteinet i hele kroppen. Du har mer kollagen i kroppen enn noe annet protein. Både huden, tarmslimhinnen, alt av bein, sener, bindevev og blodårevegger trenger kollagen. Kollagen bygger sterke proteiner som sikrer byggeklosser til struktur, styrke og vedlikehold. Beinkraft kan bidra til å reparere lekk tarm! Kollagen i beinkraften kan lindre ledd- og muskelplager, vedlikeholde hjerte-karsystemet, styrke leverfunksjonen, bidra til sterkere bein og gjøre det lettere å holde en stabil trivselsvekt. Det finnes kollagen i beinkraft og i gelatin, men dessverre ingenting i ”juksekraft” av buljongterninger, pulver og vann.

Gelatinpulver får retter til å tykne

Hydrolysert gelatipulver endrer ikke konsistens

TIPS for å få nok kollagen:

  1. Kjøp hel kylling, skjær av brystfileter og lår og trekk kraft av skrotten. Da får du to middager av en kylling.
  2. Kjøp ekte beinkraft i butikken
  3. Lag kraftretter som fårikål, hønsefrikasse, oksehalesuppe og ertesuppe på svineknoke
  4. Kjøp ferdige supper med ekte beinkraft i butikk (eks. Inderøy-sodd)
  5. Gelatinpulver er helt uten smak og egner seg fint som egg-erstatning i en rekke bakeoppskrifter, som muffins, kaker og kjeks
  6. Gelatinpulver kan også tykne varme supper og sauser
  7. Gelatinpulver kan brukes i geledesserter, ostekake og gelefigurer
  8. Hydrolysert kollagen kan tilsettes drikker som smoothie, juice, kombucha, golden Mylk, kakao og te

Kjøp rent gelatinpulver av beitedyr, helt uten tilsetningsstoffer. Er du vegetarianer eller veganer så finnes det også gelatin og kollagen fra sjømat og alger.

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling