Plantebasert pesto

Plantebasert pesto lager du enkelt selv med ingredienser som kan tilpasses din egen hverdagskost

Plantebasert pesto lager du enkelt selv med ingredienser som kan tilpasses din egen hverdagskost

Ingredienser

Plantebasert pesto

1.5 dl extra virgine olivenolje

2.5 dl fersk basilikum

50 g ristede pinjekjerner/valnøtter

2 ss næringsgjær (i stedet for 100g parmesan)

2 fedd hvitløk

Havsalt og sort kvernet pepper

Slik gjør du

Plantebasert pesto

1.

Kjør alle ingrediensene med stavmikser eller i en blender til du har en jevn pesto.

2.

Smak til med havsalt, pepper og eventuelt litt sitronsaft om du vil.

Plantebasert pesto lager du enkelt selv med ingredienser som kan tilpasses din egen hverdagskost.

Tåler du ikke kumelk, så kan du bytte ut osten parmesan med harde hvite oster fra sau eller geit. Ønsker du den plantebasert som her, så erstatter du ost med næringssgjær.

Næringssgjær er full av umami smak og nydelig for å berike retter med både smak og næring. Den er full av nyttige byggeklosser som B-vitaminer, protein, sink og selen. Enkelte typer er også tilsatt B12. Du kjøper den på helsekost og på nett.

Vegan pesto er enkelt å lage selv

Pesto betyr “å banke”, og var den eldgamle måten italienerne lagde denne herlige sausen på. Varier med nøtter, urter, bladgrønt du liker, og bank frem en pesto med personlig vri.

Prøv nye nøtter; valnøtter, pinjekjerner, mandler, cashewnøtter eller hasselnøtter. Eksperimenter med bladgrønt som er både kjøpt og plukket; spinat og brennesle gir mild smak, mens ruccola, karse eller løvetannblader gir litt mer bitterhet. Selvplukk av ugress er både morsomt og gratis. Du kan også bruke grillet, rød paprika istedenfor soltørkede tomater.  

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Andre oppskrifter