Featured Image

Mindre gluten kan gi bedre tarmflora

Nå har 52 danske og internasjonale forskere for første gang vist at vi alle kan ha godt av å få i oss mindre glutenholdige bakervarer*. Forskerne beskriver at lavglutendietter kan lede til at folk føler seg mindre oppblåst og at et glutenfattig kosthold kan øke forbrenningen i kroppen slik at det også blir enklere å holde en stabil trivselsvekt.

Denne saken var også publisert på www.tv2.no 14.11.18

Gluten er en blanding av proteinene gliadin og glutenin. Moderne hvete er odlet frem for å få sterkere gluten og mer stivelse, slik at deigen skal bli lettere å jobbe med i industrielle bakerier og at brødene kan heve seg raskt.. Nå ser det ut til at både gluten og fruktaner i moderne hvete kan gi fordøyelsesbesvær.

Ifølge forskerne bak studien lider omkring 1 % av befolkningen av cøliaki og hele 20 % av magetarmproblemer av ulike slag. De mener en av årsakene kan være at det store forbruket av brød, pizza og andre bakervarer.

En randomisert, kontrollert studie på 60 voksne friske frivillige dansker, som fra før spiste glutenfri mat på grunn av mage-tarmbesvær, testet en lavglutendiett (2 gram gluten per dag) mot en høyglutendiett (18 gram gluten per dag). Studien viste at lavglutendietten med mindre gluten og færre fruktanfiber (FODMAP) gav betydelig mindre magetarmproblemer og en rikere tarmbakterieflora.

Man kan reagere både på gluten, antinæringsstoffer og FODMAP-fiber (eks. fruktaner) i brødmat. Kanskje kan man i varierende grad reagere på alle de tre komponentene i bakervarer av glutenholdig mel. Forskerne i den danske studien påpeker at folk uten cøliaki ikke skal leve strengt glutenfritt, men at vi alle kan ha godt av å redusere inntaket av glutenrik bakst.

For min del betyr det at jeg styrer unna brød bakt av moderne hvetemel. Jeg spiser ikke brød tilsatt ekstra hvetegluten, for at brødene tross 4 på grovhetsskalaen, skal bli luftige.

Mens det forskes videre på ulike sammenhenger, anbefaler jeg fornuftige mengder brød bakt av langtidshevede økologisk urkorn. Fornuftige mengder betyr at brødskiven ikke får spille førstefiolin, men at frokostfatet viser større variasjon.

Økologisk urkorn er ikke tvangskrysset, men har sitt opprinnelige myke gluten i behold og en litt annen sammensetning av andre næringsstoff. Bløtlegging av kornet over natten og langtidsheving (>12 timer) starter ”fordøyelsen” av både gluten, stivelse og antinæringsstoffer i deigen. Det gjør brødskivene mer tarmvennlige og sikrer bedre næringsopptak i tarmen. Særdeles viktig for småspiste barn, syke og eldre.

Tåler du overhodet ikke glutenholdige melsorter, eller har du cøliaki, så velg mel av naturlig glutenfrie korn og frø slik som havre, hirse, bokhvete, amarant, quinoa, kikert- og mandelmel. Dette fordi glutenfri ferdigbakst gjerne er bakt på næringsfattig stivelse fra poteter, hvete og mais. Varier også brødmaten med andre frokoster, slik som wraps, salater og andre grønnsaksretter, kaldgrøter eller omelett.

Har du lyst til å spise mindre gluten? Her får du oppskrifter til inspirasjon:

Start-brødgrytebrød, fermentert bokhvetebrødkaldgrøt, birchermusli og regnbueomelett

 

*https://www.nature.com/articles/s41467-018-07019-x

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling