Featured Image

Den smarteste grønnsaksstrategien: Spis i sesong!

Kroppen din elsker variasjon. Tarmen din også. Og naturen – den gir oss det vi trenger, akkurat når vi trenger det mest.

Å spise sesongbasert er ikke bare en trend – det er en eldgammel visdom som støtter både cellenes behov for byggeklosser (næringsstoffer), smak og bærekraft. Når du velger grønnsaker som er i sesong der du bor, og prioriterer kortreist og naturlig modnet, gir du kroppen din et næringsløft.

Hvorfor er sesongvariasjon viktig?

  1. Mer smak og næring
    • Når grønnsaker får vokse naturlig i takt med sol, jord og klima, og ikke må modne i mørket undervegs mens de transporteres over lange avstander, så utvikler de mer smak, mer farge – og mer næring.
    • Studier viser at ferske grønnsaker i sesong ofte har høyere innhold av både vitaminer, antioksidanter og andre plantestoffer (fytokjemikalier), særlig hvis de er dyrket uten bruk av kjemisk syntetiske sprøytemidler (økologisk).
  1. Bedre for tarmen – og immunforsvaret
    • Variasjon er nøkkelen til et rikere mangfoldig og en mer robust tarmbakterieflora.
    • Ulike grønnsaker gir forskjellige typer fiber og polyfenoler som nærer ulike bakteriearter. Spiser du dem usprøytet og rå, så har de forskjellige grønnsakene også med seg et rikt utvalg av gode melkesyrebakterier som så kommuniserer med ditt indre jordsmonn og bidrar til å berike ditt mangfold.
  1. Naturen vet hva kroppen trenger
    • Om våren får vi bitre grønnsaker og rensende urter som støtter kroppens avgiftningssystem. Eksempler fra naturen er løvetannblader, brennesle, skvallerkål og ramsløk. På butikken kan tilsvarende være rukkola, bladspinat, vårløk, gressløk og andre urter. Kok suppe av brennesle og ramsløk, lag vårsalat med løvetannblader, svallerkål og vårløk. Bruk plantene i omeletter og bruk dem i hjemmelaget pesto.
    • Om sommeren bugner det av vannrike grønnsaker og fargerike bær som gir væskebalanse og antioksidantbeskyttelse som støtter tarmen, immunforsvaret og huden. Agurk, melon, jordbær. Bringebær og blåbær. Moreller og kirsebær, salat, tomat, sukkererter, brokkoli og blomkål. Lag bugnende salater og bruk bær og spiselige blomster i salatene.
    • Om høsten er det tid for rotgrønnsaker og kålvekster og det er ikke tilfeldig. Når været blir kjøligere, gir jorda oss råvarer som styrker immunforsvaret, varmer kroppen innenfra og bygger opp tarmhelsa før vinteren. La gulrøtter, pastinakk og persillerot, kålrot, rødbeter, hodekål, rødkål, spisskål, grønnkålløk, hvitløk og purre bli til verdens beste kyllingkraftsuppe.
    • Om vinteren gir fermentert kål i kimchi, fermentert tomat i ketchup, langtidsholdbare rotgrønnsaker og kålvekster, løk, purre og hvitløk varme og støtte til immunfunksjonen på kalde vinterdager.
  1. Bedre for planeten – og lommeboka
    • Sesonggrønnsaker krever mindre energi til dyrking, lagring og transport.
    • De modner naturlig og er mer næringsrike
    • De er ofte billigere i sesong – og du støtter lokale bønder og norsk jordbruk.

 

innhosting

 

Ukens #gutfriendly tips fra Berit:

Lag en grønnsaksbowl med det som er i sesong akkurat nå. Kombiner gjerne:

  • Pannestekt brokkoli eller blomkål
  • Ovnsbakt gulrot og rødbete
  • Et par never rå spinat eller grønnkål
  • En syrlig dressing med eplecidereddik og extra virgin olivenolje
  • Et dryss spirer og frø på toppen

👉 En slik bolle gir deg fiber til tarmen, svovelstoffer som støtter avgiftning og antioksidanter som demper inflammasjon.

Prøv min høstsuppe med rosenkål og brokkoli
https://beritnordstrand.no/oppskrifter/hostsuppe-med-rosenkal-og-brokkoli

Pannestekt rosenkål med hvitløk og chilli
https://beritnordstrand.no/oppskrifter/pannestekt-rosenkaal-med-hvitlok-og-chili

Berits gulasj med sting
https://beritnordstrand.no/oppskrifter/berits-gulasj-med-sting

Rosenkål med smørstekte mandler
https://beritnordstrand.no/oppskrifter/rosenkal-med-mandler

Fermentert blomkål og brokkoli
https://beritnordstrand.no/oppskrifter/fermentert-blomkal-brokkoli

Grønnkålsalat med grillet søtpotet
https://beritnordstrand.no/oppskrifter/gronnkalsalat-grillet-sotpotet

Spicy blomkålbiff
https://beritnordstrand.no/oppskrifter/spicy-blomkalbiff

Sommerkålsalat
https://beritnordstrand.no/oppskrifter/asiatisk-sommerkal

Pannestekt kål med bechamelsaus og sprø kikerter
https://beritnordstrand.no/oppskrifter/pannestekt-hodek%C3%A5l-med-bechamelsaus-og-spr%C3%B8-krydrede-kikerter


 

🌱 Ta med deg dette:

  • Sesongbasert mat er naturens måte å gi deg det kroppen trenger her og nå.
  • Når du spiser lokalt og variert i takt med årstidene, støtter du både tarmfloraen din og klodens økosystem.
  • Tenk enkelt: Spis fargerikt. Spis lokalt. Spis det som bugner på markedet – da støtter du kroppens og naturens rytme.

 

Faglige kilder 

  • Del Rio, D., Rodriguez-Mateos, A., Spencer, J. P., Tognolini, M., Borges, G., & Crozier, A. (2013). Dietary (poly) phenolics in human health: structures, bioavailability, and evidence of protective effects against chronic diseases. Antioxidants & redox signaling, 18(14), 1818-1892.
  • Iguacel, I., Huybrechts, I., Moreno, L. A., & Michels, N. (2021). Vegetarianism and veganism compared with mental health and cognitive outcomes: a systematic review and meta-analysis. Nutrition reviews, 79(4), 361-381.
  • Cueva, C., Silva, M., Pinillos, I., Bartolomé, B., & Moreno-Arribas, M. V. (2020). Interplay between dietary polyphenols and oral and gut microbiota in the development of colorectal cancer. Nutrients, 12(3), 625.
  • Fong, W., Li, Q., & Yu, J. (2020). Gut microbiota modulation: a novel strategy for prevention and treatment of colorectal cancer. Oncogene, 39(26), 4925-4943.
  • Liu, S., Cheng, L., Liu, Y., Zhan, S., Wu, Z., & Zhang, X. (2023). Relationship between dietary polyphenols and gut microbiota: New clues to improve cognitive disorders, mood disorders and circadian rhythms. Foods, 12(6), 1309.
  • Wang, H., Zhao, T., Liu, Z., Danzengquzhen, Cisangzhuoma, Ma, J., ... & Li, B. (2023). The neuromodulatory effects of flavonoids and gut Microbiota through the gut-brain axis. Frontiers in Cellular and Infection microbiology, 13, 1197646.