Berits 10 egne grep mot forkjølelser, influensa og andre virus
Skrevet av: Berit Nordstrand 08. mars 2020
Berits 10 egne grep mot forkjølelser, influensa og andre virus
På få dager har situasjonen omkring corona gått fra bekymringsfull til alvorlig. Jeg vil derfor oppfordre alle til å gjøre alt de kan i vår felles dugnaden som nå handler om å begrense smitte. Uavhengig av hvilken risikogruppe vi selv tilhører, er det avgjørende at vi alle praktiserer Folkehelseinstituttets oppdaterte råd (https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/) for å begrense smittespredning. Og vi bør forholde oss strengt til hjemmekarantene av hensyn til sårbare grupper iblant oss.
Mange spør meg hvilke grep jeg selv tar i perioder med spredning av influensa og andre virus. Jeg har avlyst mine eksterne møter, flyreiser og foredrag. Jeg følger til enhver tid Folkehelseinstituttets oppdaterte råd. I tillegg gjør jeg livsstilsgrep jeg mener kan styrke vårt forsvar mot sykdom.
Her følger mine egne personlige 10 grep:
- Sukkerkutt – vi spiser til vanlig litt sukker på skrotmatdagen, men nå i disse virustider er det mye annet godt å kose seg med. Jeg bytter søtsaker, kaker og kjeks til saltsnacks, smoothie, mørk sjokolade og hjemmelaget godt av nøtter, kakao og godt fett. Vi har aldri hatt avtale med barna om «godteristopp», men hvis noen uansett praktiserer den øvelsen mener jeg tiden er inne akkurat nå.
- Fråts i grønnsaker Jeg dekker ¾ av mine matfat med grønnsaker og drikker gjerne både sellerijuice og rødbetejuice med ingefær.
- Lavkarbo med mindre pasta, ris og brødmat selv om råvarene i seg selv er gode. Dette for å øke inntaket av grønnsaker. Jeg lager næringsrike supper, gryter, omeletter med spinat og grønnkål, fargerike salater og gryter. Baker grytebrød og følger tallerkenmodellen også til frokost, og dekker halve tallerkenen med en fargerik salat.
- Fermentert, modnet og syrnet – for å få gode melkesyrebakterier fra ulike kilder. Jeg lager kimchi, fermentert surkål og ketchup. Spiser moden ost (av både ku, sau, geit og bøffel), yoghurt av kokosmelk og syrnede meieriprodukt, spekemat (uten nitritt) og surdeigsbrød. Jeg tar 1 ss rå eplecidereddik i et vannglass 15 minutter før måltidet og drikker gjerne et glass kombucha til maten.
- Beinkraft – jeg lager kraftsupper og gryter av beinkraft etter oppskrifter på tradisjonell vintermat. Vi spiser både grønnsakssupper, sodd, fårikål, kyllingfrikassè og fiskesuppe basert på god fiskekraft. Beinkraft kjøper jeg både ferdig i butikken og jeg tiner frossen kraft jeg har laget selv. Drikker gjerne en kopp som buljong til kvelds.
- Krydder og urter Jeg bruker rikelig med krydder og urter som oregano, chilli, hvitløk og ingefær. Gjerne også lakrisrot fra rålakrispulver.
- Grønn te med rå honning Jeg drikker 2-3 krus grønn te med revet fersk ingefær og ½ ts rå honning. Jeg rører inn honningen når teen er drikkeklar (<50gC), slik at honningens plantestoffer ikke ødelegges av varme.
- Kosttilskudd Jeg tar tran, vitamin D, jod (kelp), sink og selen. Jeg tar også vitamin C.
- Søvn Jeg sikrer meg somregel 7-8 timers nattesøvn. Jeg sover aldri på dagtid, men samler søvnen til natten for mer hvilende søvn.
- Avstressing med «sansetur» og «lynyoga». Jeg er redd mediadekningen av coronapandemien skaper både frykt og stress i mange kropper. Jeg avstresser med øvelsen «sansetur». Den er beskrevet i flere av mine bøker, men går i korte trekk ut på å legge merke til fine sanseinntrykk utendørs som du kan ta med deg inn og dele, med noen du er glad i, som et lite notat i en syvende sans eller et bilde du kan dele. Jeg legger merke til den friske luften jeg puster inn, gode lukter jeg kan sanse, magisk fuglekvitter og flotte motiv. Tar mobilen med og knipser bilder jeg kan dele. Yoga er også super avstressing, og alle monner drar, derfor «lynyoga».
Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling
Foto: Morten Wahrholm, Berre Studio